Roos Diervoeders
 

 

Tips

Voer
Het paardenvoer moet afhankelijk van prestatie en conditie gegeven worden. Goed ruwvoer en schoon en vers drinkwater zijn ook van groot belang. Bij voorkeur moet het krachtvoer verdeeld worden over meerdere voerbeurten. Het voer wordt dan gefaseerd opgenomen in het spijsverteringskanaal van het paard. Negatief voor de gezondheid van een paard zijn schimmels en stof.

Voeren is een vak apart! Wij hebben voor ieder paard een advies!

Bij het bepalen van de hoeveelheid voer moet je rekening houden met grootte, bouw, gewicht en arbeid van je paard of pony. Een paard heeft dagelijks ongeveer twee tot twee-en-een half procent van zijn lichaamsgewicht aan voer nodig.

 

Vaak en in kleine porties voeren
Van nature zijn paarden 60 tot 80% van de tijd bezig met eten. In plaats van al het paardenvoer ineens aan te bieden, is het beter het dagrantsoen te verdelen over 2 of 3 porties per dag.

Regelmaat in samenstelling en vaste voertijden

Paarden zijn gewoontedieren. Daarom hebben zij behoefte aan regelmaat in voersamenstelling en vaste voertijden. Veranderingen moet je altijd langzaam doorvoeren; de micro-organismen in de darmen hebben tijd nodig om aan een nieuw rantsoen te wennen.

Op maat voeren
Voeren leer je in de praktijk. Stem het voer af op het karakter, gewicht en de te verrichten inspanningen van het paard ("hoe meer inspanning, hoe meer krachtvoer"). En vergeet niet: ieder paard is anders. De een heeft aan 3 kilo paardenvoer per dag te veel; de ander aan 5 kilo te weinig.

Voer altijd goed ruwvoer
Zonder goed ruwvoer werkt de vertering van een paard niet optimaal en kunnen bacteriŽn en micro-organismen in maag, dunne en dikke darm hun werk niet behoorlijk uitvoeren. Zorg daarom altijd voor goed hooi of ander ruwvoer. Advieshoeveelheid: ca 1,5% van het lichaamsgewicht van je paard of pony per dag.
 

Eerst hooi, dan pas krachtvoer
Speeksel (wordt alleen geproduceerd als het paard kauwt) zorgt ervoor dat het voer soepel naar binnen glijdt en voorkomt verstopping in de slokdarm. Om een goede speekselopbouw te krijgen is het raadzaam om voor iedere portie krachtvoer altijd eerst wat hooi te voeren.

Nooit direkt na het voeren gaan rijden
Na iedere grote voerronde minimaal een uur rust houden voordat je gaat rijden.

Altijd fris water
Zorg ervoor dat Uw paard altijd kan beschikken over fris water. Vooral zogende merries hebben veel behoefte aan water. En natuurlijk alle paarden bij hogere temperaturen.

 

 

Roos Diervoeders, Hoofdweg 1082, 2153 LN Nieuw Vennep   Telefoon: 0252-672200   Fax: 0252-687881    info@roosdiervoeders.nl   Copyright © Roos Diervoeders    Disclaimer